224. Tidning

Är numera kändis i Norr, hajj fajv!

Jag fick läsa artikeln i förväg, men lyckades misslyckas med att se att jag inte sagt att jag tyckte bloggen var jobbig i början, det var helt enkelt ett missförstånd. Men kul artikel!

http://www.nsd.se/nyheter/bildextra-132-dagar-till-fots-9501268.aspx

image image

LULEÅ Mats Jacobsson, 35, sade upp jobb och lägenhet och vandrade ensam genom Sverige på 132 dagar. Eller, ensam var han ju inte. Han hade ju bloggen.

– Den betydde mer än jag kunde tänka mig, säger han.

Han döpte bloggen till En vandringssägen, och många människor följde honom på promenaden från Smygehuk till Treriksröset, 1572 kilometer fågelvägen.
– Den var först tänkt som en dagbok och ett sätt att hålla vänner och familj uppdaterade. Det kändes mest jobbigt. Men sedan valde jag att dela den på ett diskussionsforum på nätet och då blev den något mer. Ett socialt andningshål utåt. Jag fick mycket hejarop och kommentarer. Jag kände att jag inspirerade andra. Det betydde mycket för humöret.
Samtidigt fick han mycket respons under vägen.
– Jag mötte trevliga människor nästan varje dag som har varit en väldigt stor behållning på vandringen. Folk har bjussat på fika, middagar och fiskedrag längs vägen och jag har inte mött en enda människa jag upplevt som otrevlig.
Det är inte vem som helst som ger sig in på något sånt här. Har du känt dig som en kuf?
– Hm…jag gillar frågan. Ja, i början. Jag gick ju med käpp och när jag kom in i de mindre, skånska samhällena så tittade folk konstigt på mig. Men jag har mött så många hjälpsamma och trevliga människor på vägen som tyckt om det jag gjort. Så jag inte inte känt mig onormal. Jag har inte heller känt mig ensam som man gör om man mår dåligt. Man kan säga att jag växte in i rollen. Att kufiskheten försvann ju mer skägget växte.
Tanken på att vandra genom Sverige föddes förra sommaren, när Mats Jacobsson jobbade som fjällvärd i Saltoluokta.
– Jag kände att jag levt hela mitt liv i systemet. Heltidsjobb. Lägenhet i stan. Efter Salto fick jag ett kontorsjobb som jag vantrivdes med och då blev det lättare att ta beslutet. Jag sade upp mitt jobb och min lägenhet i Göteborg.
Han startade den 22 april i Smygehuk. 20 kilo packning i ryggsäcken, vandringsstav och löparskor på fötterna.
Han tog inlandet, efter vägar och vandringsleder. 2-3 mil om dagen. Skåne, Småland, Västergötland, Halland, Närke, Västmanland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
– Jag har inte känt mig sliten, haft flyt med vädret och inga skador. Det har gått otroligt bra.
Nästan för bra.
– Jag hade tänkt mig att vara framme i början av september. Det vore kul att se tre årstider och att få vandra från vår till höst. Men strax innan Kvikkjokk insåg jag att jag låg väldigt bra i tid och då började jag ta omvägar. Gick runt några sjöar. Gick in i Sarek en vända. Jag var less på Kungsleden och gick mer på intuition och magkänsla.
Då inträffade också den enda riktigt allvarliga incidenten.
– Jag ramlade på toppen av Pårte när jag skulle kolla in Axel Hambergs observatorium. Jag halkade på en sten och störtade framåt i en brant med 20 kilo på ryggen. Jag slog knäna ordentligt men det var inget allvarligt. Jag haltade ned, låg en dag i tältet och sedan var det okej.
Den 31 augusti nådde han den gula betongklumpen i Treriksröset. Med kluvna känslor.
– På ett sätt ville jag komma fram. Få det överstökat. Men sista veckan kändes det sorgligt att det var på väg att ta slut. När jag var framme kändes det mest tomt.
Mats Jacobsson har dröjt sig kvar i norr sedan han kom fram.
– Just nu är jag i Saltoluokta på ”avgiftning”.
Vad känner du?
– Jag är väldigt stolt och glad. Det är bland det bästa jag gjort. Det har varit nyttigt och lärorikt att ta ett steg utanför ekorrhjulet och få tid att tänka på hur jag vill leva mitt liv.
Men samtidigt..?
– Det stora ”efteråtet” är här. Tomhet. Kroppen vill fortsätta vandra men huvudet är färdigt. Nu väntar utmaningen att hitta ett nytt liv att trivas med.

9 reaktioner på ”224. Tidning

 1. Lät som ett bra reportage. Visst kan det vara bra att bli ”drabbad” av sånt här i efterhand så att resan gör sig påmind och inte bara tar abrupt slut vid röset. Att fylla den upplevda tomheten med. Skönt att höra att du får hjälp med avgiftningen, för nog blir man beroende allt. Jag var ute 7 dar för en vecka sen och beroendet hade redan börjat sätta in.

  Gillad av 1 person

 2. Funderar på om en långvandring kan vara ett mål för mig framöver, även om det kanske inte blir lika långt som du gått. Är dock inte så intresserad av att fixa sponsorer eller liknande, utan klara mig på egna pengar. Undrar därför om du vill dela med dig på ett ungefär hur din budget för detta såg ut och om du höll dig inom den?

  Gilla

  • Kul!

   Jag är lite osäker på totalbudgeten, men jag gissar på runt 25.000kr. Jag tror det är bra att avsätta mer pengar än man tror det kommer kosta så man inte får panik eller tvingas bryta om något går sönder och behöver ersättas. Jag hade från början räknat med ca 150 kr om dagen och jag tror det stämde rätt bra. Jag hade ändå budget att skaffa ny kamera när den gick sönder och skulle haft råd att köpa nytt tält. Men jag tror att jag mot slutet faktiskt hade hört av mig till tält- och/eller väsktillverkarna och frågat om sponsgoodwill om något gått sönder då.

   Det som lätt får pengarna att rusa på långvandring är ju boende om man har behov av att sova inomhus. Jag tog bara en betalnatt och valde att unna mig god mat när jag kunnat, det kändes viktigare för mig.

   Lycka till och fråga gärna mer om det är något annat du undrar över!

   Gilla

   • Tack för informativt och bra svar så långt, det är både möjligt och troligt att jag dyker upp med fler frågor när jag funderat lite till!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s