085. Europalederna

Jag har till största del följt vandringslederna som ingår i Europaled 6 och 1 på min vandring, med en veckas undantag i Småland. Läs mer om Europalederna här.

Min främsta hjälte och vandringsvälgörare just nu är en dalkarl som heter Göran. När jag tidigare i veckan bad om hjälp med lederna i Dalarna fick jag världens mest utförliga svar. Inte nog med det, han åkte dessutom och dumpade kartor under Bystugan i Björsjö för i stort sett alla leder jag behöver. Jag är otroligt tacksam! 

Om någon ger sig på att vandra samma sträcka som jag finns Görans beskrivning av lederna längst ner i inlägget.

   

Letar fähundsbodar
 

Hej! Kul att du frågar! Välkommen to my neck of the woods! Bokstavligt talat. Malingsbo-Kloten-rundan från Kloten raka vägen norrut till Björsjö är väl strax under 20 km. Det finns gott om slogbodar/vindskydd och kojor på vägen. Markeringen är målat orange på träd och annat på sedvanligt sätt. Märkningen kan vara borta på sina ställen, på http://www.utsidan.se/cldoc/malingsbo-klotenrundan.htm har Håkan Friberg skrivit tämligen uttömmande om hela leden.

Sméleden börjar i Björsjö, vid hembygdsgården, det finns även en slogbod söder om hembygdsgården vid dammen. Leden går sedan tämligen rakt norrut och kommer ut ur skogen vid Morgårdshammar efter 16-17 km väster om Smedjebacken. I Smedjebacken finns livsmedelsbutik om man gör en liten avstickare in till tätorten. Nästa gång du får chans att handla är annars i Mockfjärd i Gagnefs kommun. Där lär finnas ett par slogbodar på leden fram till Morgårdshammar. Märkningen vet jag inte på den etappen.

Längre norrut är den i varje fall traditionellt orange-röd. Norr om Morgårdshammar och Smedjebacken följer leden en del väg men också mycket stig innan den slutar vid Jätturns naturreservat.

Sedan är det åtminstone på kartan markerat led över Rämshyttan upp mot Gyllbergen och Gagnef. Inte gått där, vet inte skick på markeringarna. Du når Gyllbergen via Spånsans fäbod. Jättefin raststuga. Lederna i Gyllbergen är välmärkta men många, både i orangerött och här och där förekommer även ledkryss på myrarna. På vissa platser är det spångat. du söker dig över Dragberget (jättefin ödemarksraststuga) och Prästbodarna (också en fin rasthytta). Nu har du passerat Borlänge kommun och kommit till Gagnef (du kan behöva visum, var beredd på allt). Fortsätter Norrut mot Tryssjön och i tilltagande medlut ner mot Västerdalälven via Säl, Brötjärna och till sist metropolen Mockfjärd. Där finns ett par slogbodar/stugor på vägen (Tryssjön och Finntorpet). I Mockfjärd finns ICA.

Norr om Mockfjärd har jag inte gått, men både Gagnef och Leksands kommun påvisar på sina hemsidor sina vandringsleder och fäbodar mm. Det finns i vart fall hopp om att lederna finns där, hyggligt välmärkta. Karta kan behövas. De här stigarna är i regel ”mikroskyltade” det finns vägvisare med kilometeravstånd till nästa fäbod, men man måste veta nästa, nästa och nästa fäbod också för att hålla huvudriktning.

Väster om Leksand ansluter du på Siljansleden, den del (etapp 4 som går väster om Siljan) rejäl, välmärkt led. Stugor och vindskydd. Orange markering + kulla och dalkarl i folkdräkt visar vägen.

Siljansleden ansluter till Vasaloppsleden dels inne i Mora, eller snarare Hemus (skidstadion). Men det finns också en nordlig avstickare på Siljansleden som ansluter till Vasaloppsleden i Hökberg (klassisk vasaloppskontroll 19 km nordväst Mora). Stigskälet för det valet ligger norr Södra Garberg och är välmärkt. Vasloppsleden följer vasaloppets sträckning ända till Berga söder om Sälen. Röd/grön-markering och stilisera Gustaf wasa, kilometerskylt v a r j e kilometer. Gott om rejäla raststugor och slogbodar.

Mataffärer börjar bli sällsynta, efter Mockfjärd finns livsmedelbutik i Leksand (någon mils omväg) På Sollerön finns Konsum (också någon mils omväg från Siljansleden vid Gesunda.) Slutligen finns livsmedelsbutik och all möjlig service i Mora om man väljer att gå in till samhället. Nästa livsmedelbutik är i Sälen.

Från Sälen och norrut finns det i vart fall vinterleder. Vid Högfjällshotellet i Sälen står en visare som säger STORLIEN 350 km flankerad av ett präktigt ledkryss. Så det finns hopp om livet.

Annonser

4 reaktioner på ”085. Europalederna

 1. ”Från Sälen och norrut finns det i vart fall vinterleder. Vid Högfjällshotellet i Sälen står en visare som säger STORLIEN 350 km flankerad av ett präktigt ledkryss. Så det finns hopp om livet.”
  Ja livet finns 😉 Där finns även sommarleder hela sträckan. Södra Kungsleden utgar från Sälen mot Storlien (Den kallades inte för Kungsleden i Sverige under många år).
  http://www.lansstyrelsen.se/dalarna/SiteCollectionDocuments/Sv/Publikationer/Djur-och-natur/SodraKungs-Sve.pdf
  Under http://kso.lantmateriet.se/ kan du välja Fjällkartan för åt se en detaillerat karta med stugor, rastskydd och mera.

  Hälsningar från Schweiz
  Henning

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s